Premievinder.be logo

Premies voor dakisolatie

Premies voor dakisolatie

Wil je je woning energiezuiniger maken en naar een hoger energielabel brengen dan is dakisolatie één van de belangrijkste maatregelen die je kan nemen. Zij het via het isoleren van het dak of via zoldervloerisolatie, met een aannemer of met doe-het-zelf, er zijn voor dakisolatie verschillende premies waar je beroep op kan doen. We lijsten ze hier graag even voor je op. Alle details inzake de voorwaarden, rechthebbenden en premiebedragen vind je terug in de gratis premiegids, Gids van de Vlaamse woonpremies.

Premies voor dakisolatie: De collectieve Renovatiebegeleidingspremie

Wil je jouw woning energiezuiniger maken maar zie je op tegen al het werk dat hierbij komt kijken? Dan kun je samen met minstens 9 andere eigenaren deelnemen aan een collectief renovatieproject en potentieel genieten van een collectieve renovatiebegeleidingspremie.

Zo’n project wordt aangestuurd door een projectbegeleider of BENOvatiecoach, die een groot deel van de taken van je overneemt. De projectbegeleider zorgt ervoor dat de energierenovaties vlot, met hogere kwaliteit en kostenefficiënter worden uitgevoerd. In ruil voor deze diensten ontvangt de projectbegeleider een vergoeding van maximaal 600 EUR.

De renovatie moet betrekking hebben op minstens één van de volgende energiebesparende maatregelen, conform de voorwaarden van Mijn VerbouwPremie:

 • Dakisolatie
 • Isolatie van de buitenmuur
 • Vloerisolatie
 • Nieuwe ramen en deuren
 • Installatie van een zonneboiler
 • Plaatsing van een warmtepomp
 • Installatie van een warmtepompboiler
 • Aanleg van een ventilatiesysteem

Download gratis de Gids van de Vlaamse woonpremies voor alle details rond voorwaarden, bedragen en rechthebbenden.

Premies voor dakisolatie: De EPC-labelpremie bij energierenovatie

Heb je een woning met een slechte energieprestatie? Wanneer je binnen 5 jaar je woning of appartement zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, kun je via netbeheerder Fluvius een EPC-labelpremie bij energierenovatie aanvragen. Alleen een EPC opgesteld vanaf 2019 komt in aanmerking.

De EPC-labelpremie is beschikbaar voor alle woningeigenaren. Een woning met EPC-label E of F moet door renovatie binnen 5 jaar minimaal label C bereiken. Bereik je label C dan bedraagt de premie hiervoor 2500 EUR. Een appartement met EPC-label D, E of F moet binnen 5 jaar minimaal label B bereiken. Waarvoor de premie eveneens 2500 EUR bedraagt. Bereik je voor je woning of appartement hogere labels dan liggen de premiebedragen eveneens hoger.

Na 5 jaar moet je het behaalde EPC-label bewijzen met een nieuw EPC, dat maximaal 12 maanden oud mag zijn bij de aanvraag van de premie. Het premiebedrag hangt af van het na renovatie behaalde EPC-label.

Download gratis de Gids van de Vlaamse woonpremies voor alle details rond voorwaarden, bedragen en rechthebbenden.

Premies voor dakisolatie, Isolteam, Premievinder.be

Premies voor dak | Fotocredits Isolteam

Premies voor dakisolatie: de huur en isolatiepremie

De huur-en-isolatiepremie is een extra hoge premie speciaal voor dakisolatie, ramen en deuren (buitendeuren) en spouwmuurisolatie projecten in slecht geïsoleerde huurwoningen. Een projectpromotor helpt jou, als huurder, en de verhuurder met de voorbereiding en uitvoering van de werken. Sinds 1 juli 2022 kunnen verhuurders via een woonmaatschappij de huur- en isolatiepremie niet langer aanvragen. Voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas kunnen zij wel een Mijn VerbouwPremie aanvragen. In deze premie hebben ze ook altijd recht op de hoogste bedragen.

De huur-en-isolatiepremie geldt enkel voor woningen, wooneenheden of appartementsgebouwen in Vlaanderen die:

 • Uiterlijk op 31-12-2005 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Of waarvoor de bouwaanvraag uiterlijk op 31-12-2005 is ingediend.

Deze huur-en-isolatiepremie is bedoeld voor de private huurmarkt. Als eigenaar die een woning, appartement of wooneenheid verhuurt aan een kwetsbaar gezin, bedraagt de huur-en-isolatiepremie:

 • 24 euro per m² voor dakisolatie of zoldervloerisolatie
 • 85 euro per m² voor hoogrendementsbeglazing
 • 12 euro per m² voor spouwmuurisolatie

Download gratis de Gids van de Vlaamse woonpremies voor alle details rond voorwaarden, bedragen en rechthebbenden.

Premies voor dakisolatie: De premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie (doe-het-zelf)

De premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie (doe-het-zelf) is een tijdelijke premie die loopt via Fluvius. Deze premie komt in aanmerking voor de BENO-pass. Let wel: de BENO-pass is een uitdovend systeem en kan niet meer worden aangevraagd; deze is vervangen door de EPC-labelpremie.

Als je zelf de isolatie plaatst, kom je in aanmerking voor de premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie (doe-het-zelf). Deze premie geldt voor de aankoop van het isolatiemateriaal.

Het bedrag van de premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie (doe-het-zelf) bedraagt €6/m². Ben je aangesloten op het elektriciteitsnet met uitsluitend nachttarief, dan is de premie €8 per vierkante meter. Deze verhoogde premie wordt alleen toegekend als er een actieve exclusieve nachtmeter op het aansluitpunt aanwezig is.

Download gratis de Gids van de Vlaamse woonpremies voor alle details rond voorwaarden, bedragen en rechthebbenden.

Premies voor dakisolatie: de totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus of BENOpass is een uitdovend systeem maar loopt nog verder voor wie al in een traject van de totaalrenovatiebonus zat. Premieaanvragen via Mijn VerbouwPremie voor werken die mee kunnen tellen voor de totaalrenovatiebonus of BENOpass, worden automatisch toegevoegd aan een bestaande BENOpass en de bonussen worden volgens de huidige voorwaarden uitbetaald. Hiervoor moet je zelf geen actie ondernemen.

Sinds 1 juli 2022 kan géén nieuwe BENOpass meer worden opgestart. Heb je je eerste premie ingediend na 1 juli 2022, dan is de activatie van de BENO-pass niet meer mogelijk, de EPC-labelpremie vervangt dan de totaalrenovatiebonus of BENO-pass. De totaalrenovatiebonus was er voor wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen. Wie minstens 3 premies aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met een ventilatiesysteem) binnen een periode van 5 jaar en aan alle vereisten voldoet, krijgt bovenop die premies nog een bonus. Ook dakisolatie behoort tot deze energiebesparen maatregelen.

Het premiebedrag is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor 3 investeringen bedraagt de premie 1250 EUR voor een woning en 625 EUR voor een appartement.

Download gratis de Gids van de Vlaamse woonpremies voor alle details rond voorwaarden, bedragen en rechthebbenden.

Premies voor dakisolatie: Mijn verbouwpremie voor dak

Mijn verbouwpremie voor dak is een premie die deel uitmaakt van de cluster Mijn verbouwpremie voor woningeigenaars die de woning bewonen, verhuren via een woonmaatschappij en voor “andere investeerders”.  Zowel m.b.t. de woningen, de facturen als de werken worden voorwaarden gesteld. De premie kan gecombineerd worden met asbestverwijdering waarvoor een bonus bedrag geldt. Ook wanneer je enkel nachttarief hebt kan je op een bonusbedrag rekenen.

In 2024 kan je Mijn verbouwpremie voor dak aanvragen voor de volgende werken:

 • plaatsen van nieuwe dak- of zolderisolatie
 • verwijderen van asbest
 • afbraak van van dakstructuren en vervanging door krachtige elementen
 • plaatsen van een onderdak bij hellende daken
 • plaatsen van waterdichte bedekking zoals dakpannen, roofing, riet …
 • behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten
 • het plaatsen van een dakdoorbreking, zoals de dakramen, dakvlakramen, lichtkokers en lichtkoepels met een U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K
 • vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen.

Elke eigenaar, ongeacht de inkomenscategorie, en andere investeerder die het dak of de zoldervloer van een bestaande woning of ander gebouw isoleert en eventueel gelijktijdig asbest verwijdert, komt in aanmerking voor Mijn verbouwpremie voor dak.

Ben je eigenaar-bewoner uit de middelste en laagste inkomenscategorie of verhuurder aan een woonmaatschappij dan kan je Mijn verbouwpremie voor dak ook aanvragen voor renovatie van het dak, d.w.z. voor alle bovenstaande werken op voorwaarde dat je dak of de zoldervloer in het verleden geïsoleerd werd (en je dit kan aantonen) of gelijktijdig geïsoleerd wordt.

De premiebedragen hangen af van de inkomenscategorie, je gezinssamenstelling, de werken die je uitvoert en je status (bewoner, verhuurder, investeerder).

Download gratis de Gids van de Vlaamse woonpremies voor alle details rond voorwaarden, bedragen en rechthebbenden.

Samengevat

Welke premies voor dakisolatie zijn er

Afhankelijk van je situatie kan je beroep doen op 1 of meerdere van deze premies voor dakisolatie: De collectieve Renovatiebegeleidingspremie, De EPC-labelpremie bij energierenovatie, De huur en isolatiepremie, De premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie (doe-het-zelf), De totaalrenovatiebonus en Mijn verbouwpremie voor dak.

Premies voor dakisolatie | Premievinder.be

Delen:

Registreer je en verkrijg de Gids van de Vlaamse woonpremies gratis.

WAARVOOR WENS JE PREMIES?

DIJL BV | campagne.partners – BE0746401340